user_mobilelogo

finMertARTE suomeksi

eng MertARTE in english

Biografia

Petri Merta / Toisen polven kuvataiteilija

Nimeni on Petri Merta ja olen toisen polven kuvataiteilija. Jo edesmennyt isäni Paavo Merta oli Suomen taiteilijaliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen, joka valmistui Turun Piirustuskoulusta 1950-luvulla opettajaan mm. kuuluisa Otto Mäkilä. Hän piti noin 20 kotimaista ja ulkomaista näyttelyä uransa aikana. Isäni loi oman tyylinsä maalaamalla ja piirtämällä nahkapohjalle, jonka käsittelyn hän oli oppinut toimiessaan mallimestarina kenkätehtaissa. Nahkamaalauksista muodostui hänen taiteensa tavaramerkki.

Lapsuus taiteilijatalossa

Taiteen tekemisen käytännöt ja taiteilijoiden maailma tulivat isän ammatin kautta tutuiksi jo lapsuudesta asti. Asuin nuoruudessani Pirkanmaalaisille kuvataiteilijoille tarkoitetussa ateljeetalossa Kalevassa. Talo oli täynnä maalareita, graafikoita ja kuvanveistäjiä perheineen– Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva, Unto Hietanen, Aira Hellaakoski olivat seinänaapureitamme ja lapsuuden perhetuttujamme.  Talon kellarissa oli taidegraafikko Veikko Stålhammarin vanha grafiikkaprässi. Saimme luvan kokeilla yhdessä veljeni Juhan kanssa kuivaneulan ja etsausten tekoa kuparilaatoille. Muutamia valmiitakin harjoitustöitä syntyi.Olin koulun yläasteella, kun muutimme pois taiteilijatalosta. Samalla loppuivat myös grafiikkakokeilut, joskin kiinnostus grafiikan tekniikoihin jäi kytemään.

Taidehistoriaa ja taiteen tutkimusta

Analyyttisempi näkökulma luovaan alaan ja taiteeseen kiinnosti sen verran, että päädyin lukion jälkeen opiskelemaan ensin Turun ja sitten Jyväskylän yliopistoon taidehistoriaa ja yleistä kirjallisuutta. Valmistuin filosofian maisteriksi 1990-luvun alussa pääaineenani taidehistoria, lisensiaatintutkinnonkin seminaari ja kaikki suoritukset tuli tehtyä - vain lopputyö jäi kirjoittamatta puhtaaksi ja päätyi pöytälaatikkoon pölyttymään. 1980-luvun puolivälissä päätin kokeilla opintojeni ohessa taiteen tekemistä ja maalasin sarjan suurikokoisia öljyväritöitä. Käsikirjoitus ja tv-työt sekä lyhytelokuvat tuntuivat kuitenkin tuohon aikaan jännittävämmältä ja kuvataiteilu jäi taka-alalle elävän kuvan viedessä mukanaan.

Videotaiteen, valokuvien ja kollaasien kautta debyyttinäyttelyyn

Vuonna 1991 sain näyttelytilakseni koko taidekeskus Mältinrannan Tampereella ja pidin taidenäyttelyn, jossa oli mukana isokokoisia valokuvasuurennoksia, kollaaseja ja videotaideteoksia. Tänään, yli 25 vuotta myöhemmin juuri nämä taidemuodot ovat hyvin suosittuja maailmalla suurissa näyttelyissä ja gallerioissa - ja minä päädyn tekemään mahdollisimman epämuodikkaita maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa!

Debyyttinäyttelyni jälkeen tuli taiteen tekemisessä lähes kahdenkymmenen vuoden tauko keskittyessäni päätöihini tv-ja videotuotantoihin. Vuonna 2009 aloitin uudestaan kuvien tekemisen ja vihdoin vuonna 2014 pidin kuvataiteen paluunäyttelyni Galleria Kapriisissa Tampereella. Tämän jälkeen näyttelytoimintani on ollut vauhdikasta ja yksityisnäyttelyitä on kertynyt reilun kolmen vuoden aikana 11 kappaletta eri puolilla Suomea.

Eteenpäin eläväisen mieli…

Vaikka olen opiskellut taiteen tutkimuksen koulutusohjelmassa taidehistoriaa ja tunnen taiteen kenttää kohtuullisen hyvin, olen silti itseoppinut kuvataiteilija.Hyvä kuvataide ei ole koskaan pelkkää opeteltua tekniikkaa - pitää olla luontainen intuitio kuvien tekemisessä. Kyse on näkemisen tavasta ja asenteesta, joka tuottaa mielenkiintoisia kuvia ja sisältöjä. Kuvien synnyttämät mielleyhtymät ja niiden psykologinen vaikutus ovat aluetta, jossa liikun kuin kala vedessä. Siksi ammennan monet työni aiheista pinnanalaisista tunnelmista – merenelävistä ja kaloista; uskonnosta, ihmisen seksuaalisuudesta, muistoista, mielihaluista, pakkomielteistä… Hienoja kuvia ei ole maailmassa koskaan liikaa. Siksi olen päättänyt ainakin yrittää tehdä niitä kuvataiteilijana muutaman lisää.

Yhteystiedot ja teosmyynti:
petri.merta(at)mertavision.com